Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Söndag 11 juni

Café 1930

Norrbotten NEO bjuder här på förföriska tangotoner av nestorn Astor Piazolla, ung vårlängtan av Lili Boulanger och en spännande musikalisk resa genom mänskliga tillkortakommanden signerat Johan Ullén.

Man brukar säga att allt kan förändras i Argentina – utom tangon. Så kom Piazzolla i mitten av förra seklet och revolutionerade genren genom att tillföra influenser av både jazz och klassisk musik. På vägen skapade han oförglömlig musik och en ny genre som kom att benämnas Nuevo Tango. I den här konserten får vi höra Ástor Piazzollas Café 1930, som är hämtad ur en av hans mest kända kompositioner Histoire du Tango som ringar in tangons historia och utveckling i fyra takter.

Lili Boulanger, som under sitt korta liv kämpade både mot sin samtids syn på framgångsrika musikaliska kvinnor och mot sjukdom, lyckades ändå göra sig ett namn som tonsättare. Här får vi höra hennes livfulla och energiska verk om en vårmorgon när allt spirar och ligger öppet.

Den djärve och mångsidige svenske tonsättaren Johan Ullén har ett brett register i sitt skapande. Under våren har vi kunnat höra hans tonsättningar av Tove Janssons älskade berättelse om Knyttet, som spelades på turné i Norrbotten och många minns säkert också bland annat hans Kärleksmaskinen, som gavs av Piteå Kammaropera. Här har Johan Ullén tagit fasta på gamla testamentets sju dödssynder som han sluter in i ett mycket passande tangoformat.

 

 

 

 

 

Välkommen till sommarens musikfest!

Samarbetspartners

Sparbanken Nord,
Region Norrbotten,