Programlista

Här hittar ni årets Festspelsprogram. Programmet uppdateras fortlöpande.

 

 

LÖRDAG 15 juni

Köp biljetter 11:00

Guidning Piteå Kyrka

Ta chansen att lära dig mer om en av Piteås kulturskatter – Piteå kyrka, kyrkan som överlevt krig. Eva Werner berättar om kyrkans drygt 300-åriga historia

Fri Entré
Köp biljetter 12:00

Pysselhörna med Popcorn

Innan dagens barnföreställning med Jazzoo kan ni ta en pysselstund med tillhörande popcorn.

Köp biljetter 13:00

Barnens Festspel- Jazzoo

I en glänta i skogen har jordens alla djur samlats till en sjusjungande fest. Rovdjur och växtätare, stora och små djur. Näktergalen hämtar elefanten, aporna, kängurun, koalan och de andra djuren. Koalan vill hoppa som en känguru, isbjörnen får hjälp att hitta hem av en blåval och flodhästen lyckas rymma från zoo. Allt till Oddjobs svängiga jazztoner.

Festspelens pyssel- och fikahäng öppnar 11:00

Hitta biljetter här
Köp biljetter 18:30

Rebecka Törnqvist

Rebecka Törnqvist med Johan Lindström, Per Texas Johansson, Margareta Bengtson och Konrad Agnas.

Dessa fem musiker har de senaste åren - både på skiva och konsert - finslipat sitt samarbete till musik med stor tydlighet och frihet. "Musikalisk magi "(SVD), "omtumlande och stämningsfull konsert" (UNT) "melankoliskt och laddat" (GP), är några röster om gruppens konserter.

Rebecka Törnqvists senaste skiva, Home Secretary, blev hyllad i pressen och bland annat beskriven som hennes bästa hittills.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 20:00

Smith & Thell

Smith & Thell är historien om två unga, kreativa själar som för 10 år sedan bestämde sig för att förvandla drömmar till verklighet och satsa helhjärtat på musiken. Våren 2017 släpptes deras debutalbum Soulprints och ett år senare åkte Smith & Thell som special guests på Darins Sverigeturné.
Mary Jane Smith och Victor Thell träffades på ett musikevenemang i sin hemstad Helsingborg och föll pladask för varandras musikaliska lust, ambition, vision och passion för konsten. Därefter tog det några år, ett par singlar, och ett stort antal timmar i studion för Smith & Thell att hitta fram till sitt eget uttryck. Inspirerade av Björk, Alanis Morisette, Bon Iver och Mumford & Sons har gruppen hittat hem i sitt unika country-influerade popsound.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 22:00

Oddjob

Oddjob firar 20 år som band! För den som eventuellt ännu inte gjort sig bekant med Oddjob väntar en musikalisk tripp!

Under två decennier har de hyllats av publik och kritiker för album och konserter både på hemmaplan och ute i världen. Aldrig rädda för att ta nya grepp om jazzen har de tagit inspiration från och blåst nytt liv i allt från barnmusik till dalkullekulningar och Clint Eastwood. Grammis-nomineringarna har haglat över gruppen och deras nio album, redan det självbetitlade debutalbumet (utgivet 2002) belönades med den åtråvärda statyetten.

Oddjob bjuder på kokande sväng, deras musik står ständigt i förnyelse, och deras musik är alltid Oddjobsk: spännande, innovativ, inåtriktad, utåtriktad samt supersvängig med ett telepatiskt samspel utöver det vanliga.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 22:00

Norrbotten NEO tillsammans med Linnea Axelsson

Samernas historia får röst genom ensemble Norrbotten NEO och Augustprisvinnande poeten Linnea Axelsson
Norrbotten NEO har gått i bräschen för den nutida kammarmusiken i 10 år. De sju musikerna, med säte hos Norrbottensmusiken i Piteå, lockar stor publik i Europa och nu under Festspelen i Piteå får vi höra dem framföra Svante Henrysons kraftfulla verk Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år. Vi tas med på en gripande musikalisk resa där den samiska historien flätas samman med den svenska och berättar hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas.

Musiken möts av Augustprisvinnande poeten Linnea Axelsson som läser och ger röst åt de tre samiska kvinnorna Ristin, Lise och Sandra som talar från tre olika tider ur Axelssons berörande lyriska poesidebut Aednan.Det här blir en berörande konsert med musik och berättelser på högsta nivå!

Hitta biljetter här
Köp biljetter 23:45

Midnattsmässa Piteå Kyrka

Midnattsmässan avrundar Festspelens lördagens program på Festspelen. En midnattsmässa med ljuset i centrum.

Viktor Fredriksson, Lars Nilsson

Fri Entre

Söndag 16 juni

Köp biljetter 13:00

Barnens Festspel- Kompisbandet

Den nyskrivna musikföreställningen med Kompisbandet passar extra bra för barn upp till 7 år och deras vuxna!

Kompisbandet har under 2018 blivit en viral succé för barn och deras föräldrar. Med lekfullhet och hög kvalitet har Kompisbandet berikat hemmen med härlig musik, dans och rörelser på Youtube med över fyra miljoner streams på bara några månader.

När Kompisbandet går upp på scenen blir det extra allt och superkul!

Kompisbandet sjunger och spelar favoritmelodier om krokodiler, apor, hajar, kakor och kramar, klassiker från Astrids Lindgrens underbara värld av visor och andra älskade låtar. Alla får vara med och sjunga, dansa och göra rörelser!

Medverkande: Daniel Nilsson, Paula Helander, Ida Löfholm och Mats Nilsson
Regi & Manus: Mikael Kallin

OBS: Denna föreställning ingår inte i festivalpasset.

Kolla in deras egen Youtubekanal Hitta biljetter här
Köp biljetter 13:00

Lunchkonsert

Elever från mästarkurserna bjuder på fin lunchkonsert i Framnässkolans Aula.

Fri Entré
Köp biljetter 18:30

Wiktoria

ela Sverige har alltid älskat Wiktoria och 2019 är det Melodifestivalen som gäller ännu en gång. När hon med sin personliga och countrydoftande röst sjöng ”As I Lay Me Down” i Melodifestivalen 2017 blev låten genast en hit. Kärleken är besvarad. Med ett orubbligt leende har hon turnerat, hyllats på Diggiloo-turnén och mött hundratusentals fans. Framtiden ser väldigt ljus ut för Wiktoria.

16 juni kommer hon med sitt band till Festspelen i Piteå.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 19:30

Maja Kristina

Plötsligt hamnade hennes senaste låt hos världens största skivbolag. Där börjar sagan. ”No Fake Love” släpptes av Republic Records och Maja Kristina blev bolagskompis med Drake, Nicki Minaj och Ariana Grande. Maja Kristina drivs av sin egen musikaliska känsla och runt hörnet väntar ett album.

Vi är supertaggade på att få se henne live i BlackBox under Festspelen.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 21:30

Ted Gärdestad – Signerat Peter Nordahl

Njut av musiken från grammisnominerade albumet *Ted Gärdestad - signerat Peter Nordahl* där producenten sätter Teds unika röst i nya sammanhang. Samma vackra melodier med den karaktäristiskt sköra rösten i en helt ny musikalisk inramning. Här har Gärdestads röst separerats från originalinspelningarna för att sedan vävas ihop med nya, magiskt stämningsfulla låtarrangemang.

På skivan framförs låtarna av Norrköpings symfoniorkester medan Gävles dito uppträtt på flera utsålda konserter.

Festspelen i Piteå 2019 presenterar här en sällsynt chans att uppleva den fantastiska musiken, nu med flygel, harpa, cello, celesta, rhodes och slagverk, allt varsamt uppklätt och inramat av Ted Gärdestads odödliga röst.

”Så här låter Sverige i sin renaste, klorofyllgröna form”.
Peter Gradvall, Dagens Industri.

* Universal Music 2017

Hitta biljetter här Se delar ur arbetet med produktionen Se I den stora sorgens famn från GRAMMIS 2018
Köp biljetter 22:00

Mästarkonsert- Piano

Möt sommarakademins lärare och ackompanjatörer i en sprudlande pianoafton.
Akademin arrangeras av Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet och Framnäs folkhögskola i samarbete med Festspelen.

Hitta biljetter här

Måndag 17 juni

Köp biljetter 13:00

Lunchkonsert

Elever från mästarkurserna bjuder på fin lunchkonsert i Framnässkolans Aula.

Fri Entré
Köp biljetter 18:00

Sveriges Ungdomskör

Längtan efter ett upplevelserikt liv är centralt hos alla människor.

Sven-Eric Johanson har i Fancies tonsatt Shakespeares texter om livet, årstiderna och människan. Wilhelm Stenhammars Vårnatt lämnar ingen oberörd – ett av den svenska romantikens allra mest ljuvliga körverk.

På programmet står också bland annat Helletused av den estniske tonsättaren Veljo Tormis samt beställningsverk av Jan Sandström Voices 4 Health och Kristin Boussards Letters to Familiar Stranger.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 19:30

Claes Jansson och Norrbotten Big Band

Claes Janson har ibland kallats ett jazztroll. Och det är inte för inte! Både som soloartist och i samarbeten har han under mer än 50 år i musikbranschen hunnit göra en hel del inom jazz, visa och blues.

Oräkneliga turnéer, svensktoppsplaceringar, ansvarig för jazzklubbar på Hamburger Börs och Fasching i Stockholm, porträtterat rövare och sjungit tillsammans med Tommy Körberg i Tage Danielssons ikoniska filmatisering av Ronja Rövardotter och gett ut otaliga skivor, både med eget material och med tolkningar av Stevie Wonder och Ray Charles för att nämna några.

Under Festspelen i Piteå kommer det att svänga ordentligt när han står på scen tillsammans med publik- och kritikerfavoriten Norrbotten Big Band. Storbandet Norrbotten Big Band är inte ovana vid samarbeten med kända solister, bland andra Toots Thielemans, Lisa Nilsson, Marie Boine, Maria Schneider, och står bakom flera grammisnominerade skivor.

På 80-talet gjorde Claes Janson en kort turné med en mindre bandkonstallation som skulle komma att bli dagens Norrbotten Big Band.

- Jag har länge sett fram emot att sjunga med Norrbotten Big Band igen. De är ju ett av Sveriges bästa storband, om inte DET bästa!

Hitta biljetter här
Köp biljetter 21:30

Blues från bakvattnet

Ronny har genom åren skrivit en massa låtar som han framfört med Euskefeurat – 11 skivor. Med pianisten Benneth Fagerlund – 4 skivor. Med bluesbandet Ramblin Minds- 3 skivor.

Med så många låtar i bagaget blir många ospelade. Många texter är ju bluesiga även om melodierna inte är det. Tillsammans med Leo Holmberg, fantastisk bluesgitarrist från Ramblin Minds, korsbefruktar de Ronnys låtar.

En lite ny form. Norrbotten blues. Både skratt och gråt.

Hitta biljetter här

Tisdag 18 juni

Köp biljetter 07:00

Orgelyoga

Starta din festivalmorgon med yoga på ett sätt du aldrig upplevt förut. Till tonerna av mäktiga Orgel Acusticum leds du av Curatinas Mia Nordlund.

Medtag egen yogamatta.

Vid orgeln: Christiane Rödder Steiner

Begränsat antal biljetter.
Ingår i festivalpasset

Hitta biljetter här
Köp biljetter 10:30

Stöd och Omsorgsfrukost

I samarbete med Piteå kommuns stöd och omsorgsboende bjuder festspelen i Piteå på en musikalisk upplevelse.

Föranmälan krävs
Köp biljetter 13:00

Lunchkonsert

Elever från mästarkurserna bjuder på fin lunchkonsert i Framnässkolans Aula.

Fri Entré
Köp biljetter 19:00

NKO möter Maia Hirasawa och Olli Leppäniemi

Engagemang och framåtrörelse är två ord som på ett bra sätt sätter fingret på Norrbottens Kammarorkesters musicerande.

Under 2019 fortsätter man att ta orkestermusiken till en än högre nivå. Detta ges verkligen prov på när orkestern, under ledning av karismatiska finska dirigenten Anna-Maria Helsing, möter artisten Maia Hirasawa som förra året firade 10 år som artist. Med sin egensinniga röst och melodiska låtar har hon sedan debuten varit en självklar del av det svenska musiklivet, men även det japanska musiklivet, som artist, låtskrivare och producent.

Här får publiken möta Maia Hirasawas nyskrivna musik och hennes klassiker, denna gång i ny tappning och med svensk översättning. Maia Hirasawa och Calle Rasmusson har arrangerat musiken för stråk, harpa och hon deltar själv på sång och flygel.
I konserten får man även uppleva en av vår tids mest ledande klarinettist, finske Olli Leppäniemi, som solist.

Hitta biljetter här

Onsdag 19 juni

Köp biljetter 13:00

Lunchkonsert

Elever från mästarkurserna bjuder på fin lunchkonsert i Framnässkolans Aula.

Fri Entré
Köp biljetter 18:00

Sångarnas konsert

I Öjeby Kyrka kommer traditionsenligt sångarna att hålla konsert, iår ges mästarkursen i sång av ingen mindre än pitesonen Peter Mattei.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 19:00

Micke Holm och Stefan Gunnarsson med NBB

Från ett fabriksgolv i Piteå klev den 46-åriga pappersarbetaren Micke Holm rakt in i offentligheten när han ställde sig framför juryn i tv-programmet Talang i början av året. Vi är glada och stolta över att få spela med honom på Festspelen i Piteå!

Efter en känslofylld version av Bond-låten ”Writings on the wall” tog sig Micke Holm direkt till final, där han senare med Radioheads moderna klassiker ”Creep” vann hela talangjakten. Med sin kraftiga stämma, med en sällsynt känslig ton, gick han genom rutan och lyckades inte bara beröra juryn. ”A star is born” sammanfattade jurymedlemmen LaGaylia Frazier Holms medverkan. I sommar står han på scen i sin hemstad tillsammans med oss!

Under Festspelen i Piteå backas han upp av oss och pianisten Stefan Gunnarsson.

Boden-födda Stefan Gunnarsson har en mängd samarbeten och skivsläpp i bagaget, och medverkade under flera år som huspianist och lagledare i tv-programmet Så ska det låta på SVT.

- Det är en väldigt stor ära att bli tillfrågad att sjunga med proffs som Norrbotten Big Band, som är välrenommerade över hela Sverige och även utomlands. Som grädde på moset får jag sjunga i Piteå där jag har haft ett jättestort stöd! Känner mig väldigt glad, tacksam och ödmjuk inför denna uppgift! säger Micke Holm.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 21:00

Mästarnas afton - Kammarmusik

Möt lärare vid Piteå sommarakademi och bli förförd av musikalisk briljans och teknisk perfektion. Akademin arrangeras av Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet och Framnäs folkhögskola i samarbete med Festspelen.
Vid kvällens konsert får vi bl.a höra Pjotr Tjajkovskijs stråksextett i d-moll, "Souvenir de Florence", för 2 violiner, 2 viola och 2 cello.

Hitta biljetter här
Köp biljetter 21:30

Extrainsatt konsert - Micke Holm och Stefan Gunnarsson tillsammans med Norrbotten Big Band

Första konserten sålde slut på 3 dagar. Nu dubblerar vi!

Från ett fabriksgolv i Piteå klev den 46-åriga pappersarbetaren Micke Holm rakt in i offentligheten när han ställde sig framför juryn i tv-programmet Talang i början av året. Vi är glada och stolta över att få spela med honom på Festspelen i Piteå!

Efter en känslofylld version av Bond-låten ”Writings on the wall” tog sig Micke Holm direkt till final, där han senare med Radioheads moderna klassiker ”Creep” vann hela talangjakten. Med sin kraftiga stämma, med en sällsynt känslig ton, gick han genom rutan och lyckades inte bara beröra juryn. ”A star is born” sammanfattade jurymedlemmen LaGaylia Frazier Holms medverkan. I sommar står han på scen i sin hemstad tillsammans med oss!

Under Festspelen i Piteå backas han upp av oss och pianisten Stefan Gunnarsson.

Boden-födda Stefan Gunnarsson har en mängd samarbeten och skivsläpp i bagaget, och medverkade under flera år som huspianist och lagledare i tv-programmet Så ska det låta på SVT.

- Det är en väldigt stor ära att bli tillfrågad att sjunga med proffs som Norrbotten Big Band, som är välrenommerade över hela Sverige och även utomlands. Som grädde på moset får jag sjunga i Piteå där jag har haft ett jättestort stöd! Känner mig väldigt glad, tacksam och ödmjuk inför denna uppgift! säger Micke Holm.

Hitta biljetter här

Kontakta oss

Fill 59Created with Sketch. annacarin@studioacusticum.com

Dela detta

Lorem ipsum

Samarbetspartners: Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Norrbottensmusiken, Piteå församling, Piteå kommun, Kulturrådet